Grønt regnskab

 

Varme og isolering

Huset (samt brugsvand) opvarmes med en kombination af træpiller og solvarme.
Om sommeren kan vi køre næsten udelukkende på solvarmen – som selv på en
solrig vinterdag bidrager til opvarmningen.

Vi har valgt at få helt nye varmerør og radiatorer, hvilket giver en optimal udnyttelse
af varmen.

De fleste af husets gulve har været oppe og er blevet isoleret med 300 mm styropren. Hvor det var muligt er de gamle gulve lagt igen.

Gavlene og loftet er isoleret med hør, som er et miljøvenligt isoleringsmateriale, der
bl.a. har den fordel, at man kan arbejde med det uden hud- og åndræts gener.


Istandsættelse af huset

Mange steder har vi genbrugt husets originale materialer eller andre genbrugsmaterialer. F.eks. er vores køkkenlåger købt hos Genbyg (www.genbyg.dk) og sat på en ny ramme af møbelplade.

Væggene er de fleste steder malet med en hjemmelavet maling – en såkaldt emulsionsmaling.

Se opskriftenher: www.linolie123.dk

For at få en lidt mere lukket overflade har vi tilsat 20% almindelig plastmaling til sidst i processen. Det gør malingen mere holdbar og at den ikke smitter af ved berøring. Eventuelle pletter og lign. kan nemt tages med en fugtig klud. Nu, hvor der er gået flere år siden vores ombygning, kan vi også konstatere at malingen er meget holdbar og holder sig pæn længe.

Det er desuden en billigere løsning end at bruge plastmaling og det giver både et bedre indeklima, da det ikke ”lukker” overfladen, og et bedre miljø, da der ikke bruges nær så meget kunstig kemi.

Det har været nemt at arbejde med malingen. Nogen steder har vi også brugt linoliemaling – men den synes vi til gengæld IKKE er nem at arbejde med – og det meste træværk har derfor fået Flügger alkydmaling.

I vores øvrige materiale valg har vi på samme måde forsøgt at opveje det praktiske, fornuftige, miljørigtige og økonomiske imod hinanden.


Vask og rengøring

Vi bruger Änglamark vaskepulver med enzymer og uden fosfat og vasker som regel ved 30 gr. Tøjet tørres dels på vores engelske ”airer” under loftet i bryggerset, dels udenfor på tørresnor når vejret tillader det og med god somvittighed, i tørretumbler da vi på Langeland er selvforsynende med vindmøllestrøm.

Rengøring foregår så vidt muligt med skånsomme midler uden tilsat kemi og kunstig parfume – oftest bruger vi produkter fra Ecover.

Vores opvaskemaskine vasker rent uden at servicet skylles først, hvilket efter sigende skulle give den mest miljørigtig vask. Vi bruger opvaske tabs fra Ecover, som er uden
fosfat.


Husholdning

Mel, gryn, krydderier og andre kolonialvarer samt mælkeprodukter er ALTID økologiske.

Frugt og grønt er så vidt muligt enten økologisk (ca.80%) eller lokalproduceret. Især i sommerperioden synes vi det giver mening at købe lokale, friske og skånsomt producerede varer, selvom de ikke er økologisk certificeret. Vores egne haveafgrøder er heller ikke økomærket, da vi ikke er underlagt kontrol fra staten, men vi dyrker efter samme principper.

Kød er fortrinsvist lokalt produceret, fra dyr der har levet et godt liv. Det vil f.eks. sige grise og køer der går udenfor og kan leve så naturligt som muligt. Nogle har økostatus, andre ikke.

I øjeblikket får vi det meste af vores kød fra Høkildegaard.

Æg er af egen avl i det omfang vores høns producerer og ellers økologiske – med undtagelse af rå æg i desserter og lign. hvor vi af fødevaresikkerhedsmæssige hensyn bruger pasteuriserede æg.

Ved importerede varer skeler vi til varernes oprindelsesland og forsøger at minimere transporten af vores forbrugsvarer.

Affaldssortering er for os en selvfølge og vi forsøger at minimere mængden af emballage, plastik og stanniol i vores husholdning.


Vand og el

Endelig et par ord om sparepærer: Her i huset bryder vi os ikke om dem! Vi ved godt at de mange steder er udråbt til at være den helt store ”energisparer”, men de giver et meget grimt og ubehageligt lys, som faktisk ikke er egnet til opholdsrum. Og da vi samtidigt ikke føler os overbevist om, at det samlede energiforbrug (inkl. fremstilling og nedbrydning) er så meget mindre end for ”almindelige pærer”, har vi valgt at gå en anden vej og sætte lysdæmpere på mange af vores lamper, sådan at vi kan skrue ned til måske 10-15W og på den måde både skabe en hyggelig belysning OG spare på strømmen.

Som alle andre har vi et utal af elektriske himstragimser der står og bruger standby-strøm når ikke der slukkes på kontakten – så det øver vi os i at huske! Som gæst håber vi du vil hjælpe os ved, at huske at slukke lyset, når du ikke er på værelset!

Med hensyn til varmt badevand har vi som oftest rigeligt af det. Vi elsker selv at gå i bad og synes det er en stor luksus, hver dag at kunne kick-starte kroppen med varmt vand . Men husk lige på, at vi i Danmark faktisk bader i rent drikkevand, det synes vi er en god ide ikke at tage for givet.